За Градината

Как да подготвим детето за детската градина?

Не допускайте то да възприеме детската градина като наказание.
Детето ви е вече достатъчно пораснало, за да се замислите за завръщането си на работа след майчинството. И ако лятото е сезонът на почивките, когато може да се разчита на помощта на бабите, то през есента алтернативата често се свежда до детската градина.
Кога да запишете детето на детска градина?   
Съществува и мнение, че детето изобщо не трябва да се дава на детска градина, особено ако има баба, готова да се грижи за него. Но детето, което живее под постоянна опека, рискува да израсне напълно неприспособено към живота на възрастните, към работа в колектив, може да стане зависимо и асоциално и да не развие умения за общуване с другите хора.
Що се отнася до стреса, който детето изпитва през първите дни в детската градина, то той се равнява на стреса, който детето изпитва и в училище. Не допускайте в никой случай то да възприеме детската градина като вид наказание.

Колкото по-малко е детето, толкова по-слаба е неговата имунна система и толкова по-възприемчиво е то към различни инфекции. Преди постъпването си в детската градина детето трябва да има изградена самостоятелност, а също и определена самодисциплина за да свикне бързо и безпроблемно с установения дневен режим.

Подготовката на детето за детската градина
За да се избегнат честите заболявания, детето трябва да се закалява. За тази цел не е необходимо да се правят сложни процедури – детето просто трябва да се облича така, както се обличаме и ние. Температурата на водата при къпане трябва да се понижава до 28-26 градуса. През лятото то трябва да се къпе и в естествените водоеми. То трябва да се научи на режим максимално близък до режима в детската градина.

Адаптирането към детската градина трябва да става постепенно. Първоначално оставяйте детето само за 1-2 часа, като му дадете възможност да си поиграе с другите деца. Когато то свикне с новия колектив, може да го оставите, но го предупредете, че тръгвате и ще се върнете в определен час. Понятието “два часа” не означава нищо за детето и затова му обяснете, че ще се върнете веднага след обяда и задължително изпълнете обещанието си.
Адаптирането може да продължи 1-2 седмици, в зависимост от характера на детето. Ако детето ви е твърде затворено и силно привързано към вас, може да се обърнете за помощ към специалист.

Какво да правим, ако детето плаче при раздяла с родителите, когато тръгне на  детска градина?

Съвременните родители, прочитайки много книги по психология, започват да подготвят детето си за тръгването на градина дълго време преди това да се случи.
Канят се на гости връстници на малчугана, за да се научи да общува, обяснява му се колко е хубаво в детската градина и т.н.

Когато попитат детето дали иска да ходи на детска градина, то се усмихва радостно и кимва.
В момента, в който то се озове в непозната обстановка, когато види, че майка му си тръгва, а около него има само непознати лели и деца, които го разглеждат, детето се отчайва и разплаква. Подобно състояние може да продължи ден, два или седмици.
Може да се случи и нещо друго – ако малчуганът е общителен, той лесно се прощава с майка си първия ден и смело влиза в детската градина.
Той е пълен с очаквания и даже не подозира, че вместо изненади го очакват разочарования. Той иска да си играе с кубчета, а вместо това го обличат и го водят на разходка, иска да спи, а го слагат на масата, другите деца му взимат играчките и т.н. И най-важното – няма я мама, която да го гушка и успокоява…
На следващия ден детето едва ли ще има желание да ходи на градина, по-скоро ще плаче и ще се гушка в майка си.
За щастие, не всички деца преживяват толкова тежко този нов етап от живота си. Учителите отбелязват, че най-лесно се адаптират децата от многодетни семейства /които са разбрали, че не само те са център на внимание/ и тези от семейства, където децата се приемат като равноправни, а не като играчки .
Ако все пак детето Ви плаче при раздялата си с Вас, не се отчайвайте – след определен период на адаптация, то няма да се разстройва толкова много заради липсата ви.
Помислете си дали малчуганът ще се тревожи толкова, ако в градината го води не майката или бащата, а друг член на семейството.
Ако с някой от тях детето се чувства по-комфортно, то докато се адаптира – нека го води баба му или брат/сестра/.
Попитайте учителя колко продължително плаче детето ви след като си тръгнете. Ако се успокоява бързо, то можете спокойно да отидете на работа – детето ви се чувства добре.
Ако плаче дълго време, постарайте се да разберете какви занимания и играчки му харесват – интересна книжка, ярка играчка, игри с приятелчета. След това всяка сутрин, докато го приготвяте за градината, му говорете какви интересни занимания и хубави играчки го очакват там.

Какво да направите ако се окаже, че детето е плакало през целия ден? Можете да му предложите да вземе със себе си играчката, която му е любима. Важно е, когато водите детето на детска градината бъдете спокойни и уверени. В противен случай то ще долови безпокойството ви и ще се разстрои още повече.
Не позволявайте сълзите и молбите му да надделеят и вие да го приберете у дома, за да не ходи на градина.
Знаейки,че раздялата сутрин е трудна и за двама ви – създайте си някакъв ”ритуал” за сбогуване – въздушна целувка, прегръдка или нещо друго.ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ РАЗДЕЛЯЙТЕ С ДЕТЕТО МНОГО КРАТКО.
Когато го взимате от градината дори да сте уморени или изнервени – постарайте се да не го показвате. Нека детето да почувства, че сте очаквали този момент и се радвате !

похвалете го. Отидете в парка – дори да нямате достатъчно време или да сте уморени.
Всичко това ще помогне на детето да разбере, че родителите му го обичат и че с нетърпение са очаквали прибирането му от градината. Това ще помогне на детето да се адаптира по-бързо и да не преживява толкова тежко раздялата си с вас всяка сутрин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.